Nasterea unei fotografii


Lacul Vidraru

EOS 7D Mk2, 15mm, f/8, ISO 400, 30 sec

Ma uit plictisit la televizor. Nu e nimic interesant, doar filme pe care le-am mai vazut. Nici o emisiune interesanta. Ma uit la ceas, este aproape ora 12, miezul zilei, dar nimic interesant de facut. Totusi, imi vine o idee … cum se naste o fotografie ?

In primul rand trebuie sa o cauti. Nu vine singura la tine, trebuie cel putin sa creezi oportunitatea. Trebuie cel putin sa iesi din casa. Asa ca imi pregatesc rucsacul, trepiedul, ma imbrac si plec. Nu am mancat mai nimic azi, dar sunt deja pe drum spre lacul Vidraru. Cel mai probabil ma voi opri la debarcaderul de la Valea cu Pesti, deja m-am uitat pe TPE si soarele va apune undeva din spate, poate prind lumina buna peste munti.

A nu stiu cata oara, inca mai caut fotografia …

Ajung putin cam tarziu la lac, soarele deja apune dupa dealuri, dar totusi am o surpriza placuta. Nivelul lacului a scazut destul de mult, stiu ca voi gasi bolovanul ala mare care data trecuta cand am fost aici era undeva sub apa. In fotografia de peisaj, mai ales cand folosesti obiective wide, este bine sa ai ceva interesant de pus in foreground.

Incep sa fotografiez, incerc un filtru ND de 10 stop-uri, dar e prea putina lumina si expunerile ies prea lungi, spre 2 minute. Ma multumesc cu un ND de 6 stopuri pentru o expunere lunga care sa domoleasca suprafata lacului, plus un filtru de polarizare pentru a surprinde mai bine detaliile din foreground.

Trag destule cadre, incadrari diferite. Ca un pictor, incerc usor, treptat, cu miscari line de pensula, sa pun pe canvas imaginea pe care o am in minte. Ma uit in spate, unde apune soarele. Soarele nu se mai vede, a coborat sub dealuri, cerul este frumos colorat, dar, lipseste subiectul. Nu e nimic interesant in directia apusului. Ma intorc la scena mea, poate norii vor prinde putina culoare. Sau poate nu. Deja lumina s-a dus, o pata de culoare a picat fix pe muntele din departare, dar a disparut foarte repede. E timpul sa ma intorc spre casa.

Cred ca am cateva cadre bune pe card, mai au nevoie de putina dragoste, adica postprocesare. Trag numai RAW si procesarea cadrelor o fac in Lightroom. Stiu ca sunt oameni care prefera cadre pure, adica neprocesate. Dar, in realitate, e doar o scuza pentru ca nu stiu cum sa le proceseze. Oameni care trag JPEG si spun ca nu-si proceseaza cadrele, desi, fisierul JPEG este  un RAW procesat intern in camera foto, pe baza unor retete puse la punct de catre niste ingineri. Pentru mine postprocesara fotografiei face parte din procesul creativ. Plecand de la un RAW brut, ajung la fotografia finala, facand alegerile mele.

Am un ritual simplu de procesare:
* lens corections pentru a scapa de distorsiuni, aberatii cromatice, viginietare din cauza obiectivului si a filtrelor.
* unealta de crop in primul rand pentru a indrepta cadrele, pur si simplu urasc fotografiile de peisaj cu orizontul inclinat.
* clone / heal pe unde este nevoie, pete in imagine, lucruri marunte care apar in cadru si deranjeaza vizual.
* reglare expunere (in general incerc sa folosesc ETTR, adica sa expun cat se poate de mult la dreapta, pentru a avea mai multe detalii in umbre), contrast, claritate, vibrance, saturatie.
* cateva filtre graduale, cateva brush-uri, poate o vignietare la sfarsit.
* sharpness-ul final, cu aplicarea unei masti pentru a face sharp doar unde trebuie.

editare lacul vidraru

Fotografia procesata e doar o colectie de biti, aruncata undeva pe hard disk. Sunt sanse mari sa ramana acolo, pierduta intr-un folder, poate are norocul sa ajunga pe facebook. Dar, merita mai mult.

Merita sa fie printata, asa cum spuneam intr-un post mai vechi despre printare. Si dupa ce o printez? Se pierde intr-un teanc de alte fotografii printate? Merita sa vada lumina zilei, sa stea mandra undeva pe perete.

Pentru print folosesc un Epson L800, o imprimanta mediocra A4, care e cam praf in zona de umbre, dar macar printurile ies destul de ieftin si pot sa printez in voie, ori de cate ori simt nevoia ca o fotografie sa capete valoare.

lacul vidraru printat

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s