HDR în fotografia de peisaj


EOS 7D Mk2, 10mm, f/11, ISO 100, HDR

EOS 7D Mk2, 10mm, f/11, ISO 100, HDR

De ceva vreme am început sa folosesc tehnica HDR destul de mult în fotografia de peisaj.

HDR este prescuratarea de la High Dinamic Range, o tehnică care permite obținerea unei fotografii care sa conțină detalii atât in zona de shadows cât și în zona de highlights, atunci când diferența în stop-uri dintre cele doua zone depășește capacitate fizică a camerei foto de a capta detalii în cele două zone extreme. Deși în ziua de azi exista camere foto cu o capacitate dinamică destul de mare, nu este întotdeauna suficient, chiar dacă în postprocesare se pot recupera detalii în ambele zone, folosind tehnica HDR se pot obține detalii mai bune în zona de shadows, cu zgomot mic.

Această tehnică presupune sa fotografiem același cadru cu diverse expuneri, expuneri care să înregistreze detalii bune, fără zgomot de imagine, în cele doua zone extreme. Câte expuneri sunt necesare, depinde de fiecare cadru în parte, de lumina pe care o avem la dispoziție.

O variantă simplă de aplicare a tehnicii constă în următorii pași:

1. Se măsoară sau estimează expunerea pentru cea mai întunecată zonă din cadru, pentru care se dorește înregistrarea de detalii în imaginea finală.

2. Se incadrează, de preferință cu camera montată pe trepied (se poate și fără trepied, dar există riscul să nu se poată alinia cadrele în etapa de postprocesare, plus că pentru o calitate mai bună a imaginii finale, recomand folosirea unu trepied)

3. Se face prima expunere (pentru zona de shadows, stabilită la punctul 1), după care se scade expunerea cu câte un stop și e declanșează până când se obține un cadru cu destule detalii în zona de highlights.

4. Folosind o aplicație dedicată pentru HDR se unesc cadrele obținute pentru a obține un cadru final cu detalii atât în zona de shadows, cadru care se prelucrează ca orice alta imagine.

Nu o sa vorbesc despre alte aspecte ale tehnici HDR, ca de exemplu tone mapping, pentru că pe acestea nu le folosesc în fotografia de peisaj.

Adobe Lightroom, cel puțin de la versiunea 6 în sus, pune la dispoziție posibilitatea de a transforma mai multe cadre într-un fișier DNG pe 16 biți care conține toate detaliile capturate, atât în zona de shadows cât și de highlights. Acest fișier poate fi prelucrat ca orice fișier RAW obținut din cameră foto. Se pot folosi sliderele de exposure, highlights și  shadows, se pot folosi filtre gradient, brush-uri, radial filter, adică tot ce oferă modulul Develop pentru preluarea unei fotografi.

Fotografia prezentată în acest post este obținută prin unirea a 5 cadre, folosind Adobe Lightroom 6.

lightroom-scene-001

Fișierul DNG obținut a fost prelucrat ca orice altă fotografie în Lightroom, inclusiv folosind filtre graduale pentru a recupera detaliile din DNG, în cele două zone extreme.

lightroom-scene-002

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s