Crop sau nu?


dealuri in toscana

EOS 7d mk2, 73mm, f/8, 1/50, ISO 100

In perioada in care Michelangelo sculpta statuia lui David, Papa i-a facut o vizita in atelier. Privind statuia inca in lucru il intreaba pe artist cum isi da seama ce parte din blocul de marmura trebuie taiat pentru a-l dezvalui pe David. Raspunsul lui Michelangelo a fost foarte simplu, eu doar elimin tot ce nu arata a David.

Ce elemente din cadru participa la formarea fotografiei finale, este o intrebare la care orice fotograf trebuie sa gaseasca un raspuns, un raspuns dictat de subiectul fotografiei, de mediul care il inconjoara, de ceea ce vrem sa transmitem, de reguli de compozitie, de lumina si nu in ultimul rand de stilul fiecaruia dintre noi.

Nu este usor sa gasim raspunsul, de cele mai multe ori suntem nevoiti sa facem pasi marunti pentru a ajunge la rezultatul final. Asa cum am mai spus, in fotografia digitala avem luxul de a declansa ori de cate ori dorim sau este nevoie pentru a construi o imagine. Este gratis, nu trebuie sa ne zgarcim.

Folosirea crop-ului ca unealta ne permite sa “reparam” o fotografie incadrata prost la momentul declansarii. Multi o accepta, mai ales in ziua de azi in care camerele digitale au rezolutii destul de mari si ne permit sa facem crop pastrand calitatea finala a imaginii. Nu este neaparat o practica gresita, dar totusi incerc pe cat posibil sa o evit din cateva motive foarte simple.

In primul rand ma ajuta sa evoluez, incercand de fiecare data sa incadrez cat mai strans, sa scot in evidenta subiectul, sa las in cadrul final doar ce cred ca conteaza, ce aduce un plus fotografiei finale. Prefer sa declansez de mai multe ori, cu incadrari diferite, construind pas cu pas fotografia, decat sa ma trezesc in fata calculatorului incercand sa repar ce nu am putut sa fac in momentul declansarii.

In al doilea rand, de prea multe ori ne grabim, nu ne chinuim suficient pentru a obtine ce dorim, poate chiar ne zgarcim cand declansam, lucrul care de cele mai multe ori duce la cadre proaste pe care incercam sa le reparam ulterior in postprocesare facand un crop grosolan. Insa de cele mai multe ori rezultatul final este la fel de prost ca imaginea de la care am plecat.

Nu in ultimul rand, prefer simplitatea in fotografie, asa cum bine cunoscutul moto spune “Less is More”, simplitate pe care o obtin prin incadrari cat mai stranse si cu putine elemente in cadrul final, eliminand astfel “piatra” care nu face parte din subiectul meu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s