Cream sau facem fotografii?


_MG_5293

Iată o întrebare pe care trebuie sa ne-o punem de fiecare data când ieșim din casă, cu camera foto agățată la gât sau în geantă. Creăm sau facem fotografii?

La prima vedere pare același lucru, dar, cel puțin în viziunea mea, sunt lucruri complet diferite.

Să “facem” o fotografie înseamnă să îndreptăm camera foto către un subiect care ne atrage mai mult la un moment dat și să apăsam pe declanșator pentru a înregistra o imagine, care de cele mai multe ori este doar un snapshoot banal. Fotografia finală este mai mult rezultatul unei reacții provocate de un stimul vizual.

Să “creăm” o fotografie implică ceva mai multă muncă din partea noastră. Privim si chiar urmărim scena care se întinde în fața noastră, identificăm un subiect, căutam elemente compoziționale pentru a-l pune în valoare, urmărim lumina, previzualizam cadrul final, compunem cadrul în vizor sau pe ecranul camerei foto, observam detaliile, stabilim ce trebuie și ce nu trebuie sa ajungă în cadrul final, focalizam, stabilim expunerea și în cele din urma declansam.

Fotografia finală pleacă de la o viziune. Previzualizam rezultatul final cu mult înainte de a pune mana pe camera foto. Știm deja dacă va fi alb-negru sau color, știm deja cum încadrăm subiectul și cum vrem să-l punem în valoare, știm ce prelucrări sunt necesare, știm de ce diafragma sau timp de expunere avem nevoie pentru a ne transpune viziunea într-o fotografie.

Acum la final închei cu întrebarea, vrem sa “facem” sau sa “creăm” fotografii? Pentru mine răspunsul este simplul, vreau să creez.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s