Cum sa vedem


Cum sa vedem este un lucru important in fotografie. La inceput, avem tendinta sa privim prin vizor, sa identificam subiectul si sa declansam, insa tocmai aceasta este greseala noastra. Fotografia nu e compusa doar din subiectul nostru ci si din tot ceea ce il inconjoara. Este un intreg pe care trebuie sa-l analizam inainte de a declansa.

Problema in acest caz este creierul uman. Conform teoriei Gestalt ne folosim destul de mult partea dreapta a creierului care se ocupa de gandirea analitica. Practic, creierul preia informatia vizuala, ceea ce vedem in vizor, analizeaza si identifica ceea ce ne intereseaza, iar restul este ignorat. De exemplu, cititul este controlat de gandirea analitica. In momentul in care citim o carte creierul identifica literele pentru a extrage informatia dorita ignorand fontul cu care este scris textul, faptul ca hartia are o anumita culoare sau textura. Acestea sunt detalii pe care le identificam cu partea stanga a creierului.

Tot ce trebuie sa facem atunci cand vrem sa declasam, este sa luam o pauza si sa studiem mai bine cadrul, sa vedem nu numai informatia principala pe care creierul o cauta in imagine, dar si detaliile din jurul acesteia. Sa vedem ce elemente/detalii din imagine ne intereseaza sau nu, ce lasam in imaginea finala sau ce eliminam. Odata ce identificam elementele nedorite din cadru le putem elimina usor. E suficient sa abordam subiectul din alt unghi sau sa ne mutam putin (stanga, dreapta, fata, spate) sau sa folosim alta focala sau chiar sa mutam subiectul daca acest lucru este posibil etc.

Cine ar vrea de exemplu sa capteze portretul personei iubite in timp ce-i creste din cap un copac, stalp, fantana etc? E atat de usor sa ne mutam putin spre stanga si sa eliminam elementul deranjant din cadru si sa obtinem in final o fotografie mai buna.

Este necesar sa invatam sa folosim ambele parti ale creierului pentru a vedea imaginea pe care vrem sa o captam. Nu toti ne nastem cu un ochi magic pentru fotografie, trebuie sa ne educam sa vedem.

De multe ori ne straduim sa compunem un cadru placut fara sa ne dam seama de celelalte subiecte minunate care ne inconjoara. Suntem atat de concentrati asupra subiectului incat nu putem sa vedem altceva. Din nou poate e cazul sa facem o pauza, sa ne uitam in jurul nostru si sa incercam sa identificam potentiale subiecte. Am fi uimiti de ce putem rata.

Eram in Orsova incercand sa fotografiez o constructie metalica de pe malul Dunarii, dar oricat ma straduiam sa gasesc o incadrare buna ceva nu-mi placea. Lipsea ceva care sa scoata subiectul din banal. M-am intors cu spatele si m-am trezit in fata ochilor cu o minune de subiect. Asa ca gramada de fiare ruginite pe care incercam sa o pozez brusc si-a pierdut interesul si m-am ales cu totul altceva.

EOS 50D, 10mm, f/8, 1/400, ISO 100

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s