Programe de expunere


Unele camere foto au un singur program de expunere, complet automat, cu diferite variatiuni de genul: Full automat, Portret, Peisaj, Sport, Macro, Fotografie cu blit, Peisaj de noapte, etc. Din pacate acestea nu permit un control, chiar si unul minor, asupra diafragmei si timpului de expunere, iar unele nici macar asupra sensibilitatii – ISO. Insa multe din ele ofera posibilitatea de compensare a expunerii. Uitati de ele si indreptati-va catre o camera care va permite sa jonglatii cu parametrii expunerii si sa faceti fotografii asa cum vreti voi, nu cum si-au inchipuit niste ingineri cand au proiectat camera foto.

Aperture priority – prioritate de diafragma (Av)

Acesta este un mod semi-automat in care puteti sa setati o anumita diafragma cu care sa lucrati, aceasta ramane constanta, iar exponometrul va masura cadrul si in functie de diafragma selectata (f-stop-ul) si de ISO-ul curent va propune a treia componenta a expunerii, timpul de expunere.

Shutter priority – prioritate timp de expunere (Tv)

Acesta este un alt mod semi-automat in care puteti sa setati un anumit timp de expunere cu care sa lucrati, acesta ramane constant, iar exponometrul va masura cadrul si in functie de timpul de expunere selectat si de ISO-ul curent va propune a treia componenta a expunerii, diafragma.

Program (P)

Acesta este un alt mod semi-automat care va propune o multitudine de combinatii de diafragma si timp de expunere pentru ISO-ul curent selectat, combinatii din care o alegeti pe cea care va convine.

In modurile Av, Tv si P puteti compensa expunerea propusa de exponometru folosind functia de Exposure Compensation.

Manual (M)

Acesta mod este complet manual, puteti seta ce timp de expunere sau diafragma doriti, iar pentru valoarea ISO curenta exponometrul nu va face decat sa va indice cat de aproape sunteti de expunerea masurata de acesta. Puteti selecta o diafragma / timp de expunere pana cand indicatorul exponometrului ajunge pe zero, sau puteti sa supraexpuneti sau sa subexpuneti in functie de rezultatul final pe care il doriti, aparatul nu va restrictioneaza cu nimic.

Din moment ce puteti alege orice valori, compensarea expunerii se face direct din reglajul acestor valori si nu din functia dedicata a aparatului, Exposure Compensation.

Compensarea Expunerii

Din pacate, oricat de evoluat este sistemul de masurare a expunerii, acesta nu poate ghici ce se afla in cadru, nevand capacitatea intelectuala a omului de a identifica obiectele din mediul inconjurator. Exponometrul va incerca mereu sa reduca cadrul la un gri mediu, iar in anumite cazuri va esua in gasirea expunerii corecte. Camerele din ziua de astazi sunt din ce in ce mai inteligente, oferind o expunere buna, dar inca sunt departe de perfectiune. Aici trebuie sa intervenim noi, ca fotografi, si sa decidem daca ceea ce spune exponometru este corect sau nu. Sau poate exponometrul chiar masoara corect, dar totusi noi vrem sa “gresim” expunerea in ideea de a oferi o anumita atmosfera fotografiei. Pana la urma fotografia nu se limiteaza la o imagine corect expusa din punct de vedere tehnic. Sa nu uitam ca mai presus de latura tehnica a fotografiei exista latura artistica. Cea care incearca sa transmita ceva privitorului, un mesaj, un sentiment.

Daca in cadru sunt prea multe obiecte care reflecta mai multa lumina decat gri mediu, de exemplu alb, atunci este probabil ca exponometrul sa incerce sa subexpuna imaginea pentru a ajunge la un gri mediu. De exemplu o persoana pe o partie de schi. Sunt sanse mari ca exponometrul sa transforme albul stralucitor al zapezii intr-un gri murdar, si totodata va subexpune si persoana din cadru.

Ce ziceti de o persoana pe un fundal negru, intunecat? La fel, exponometrul va incerca sa supraexpuna imaginea pentru a ajunge la gri mediu.

Deci trebuie sa fim atenti cand exponometrul are tendinta sa subexpuna si sa compensam in plus pentru a rectifica expunerea, iar cand exponometru are tendinta sa supraexpuna noi sa compensam in minus pentru a stabili expunerea corecta.

Majoritatea camerelor foto au aceasta functionalitate de compensare a expunerii. De cele mai multe ori printr-un buton dedicat care ne va ajuta sa compensam in plus ( + EV) sau sa compensam in minus ( – EV). Cu cat? Depinde de la caz la caz, poate sa fie o treime de stop, poate un stop sau poate chiar mai mult.

Dar ce face defapt compensarea ?

In modul Av (prioritate diafragma) unde noi selectam diafragma, daca aparatul decide ca f/8, 1/250, ISO 100 este expunerea corecta si noi vrem sa compensam cu +1/3 EV (adica o treime de stop), atunci aparatul va folosi f/8, 1/200, ISO 100. Deci va modifica timpul de expunere pentru a mai adauga la expunerea noastra o treime de stop: 1/250 este 1/200 + 1/3EV

In modul Tv (prioritate timp expunere) unde noi selectam timpul de expunere, daca aparatul decinde ca f/8, 1/250, ISO 100 este expunerea corecta si noi vrem sa compensam cu +1/3 EV (adica o treime de stop), atunci aparatul va folosi f/7.1, 1/250, ISO 100. Deci va modifica diafragma pentru a mai adauga la expunerea noastra o treime de stop: f/8 este f/7.1 + 1/3EV

In modul manual, asa cum am spus deja, compensarea expunerii se face direct din alegerea combinatiei dorite pentru expunere. Daca aparatul ne sugereaza ca f/8, 1/250, ISO 100 este expunerea corecta si noi vrem sa compensam cu +1/3 EV este datoria noastra sa alegem modficarea manuala a timpului de expunere (f/8, 1/200, ISO 100)  sau modificarea manuala a diafragmei (f/7.1, 1/250, ISO 100).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s