Masurarea expunerii


Probabil ca multi va intrebati cum stiu care este expunerea corecta? Pe foarte multe forumuri vad oameni la inceput de fotografie care pun aceeasi intrebare: Ce setari sa folosesc? Ce diafragma, timp de expunere si ISO sa aleg? Din pacate nu exista retete pentru stabilirea expunerii valabile in orice situatie. Daca astazi am reusit sa facem o poza bine expusa cu un set de parametrii, maine probabil vom avea alta lumina, deci o alta expunere. Evident se pot face generalizari, de exemplu folosind regula Sunny 16, dar nu functioneaza mereu, in orice context.

Fac aici o scurta paranteza despre Sunny 16. Regula spune ca intr-o zi cu soare combinatia diafragma f/16 , timp de expunere 1 / ISO imi va da o expunere buna. De exemplu f/16, 1/100, ISO 100, care asa cum am invatat deja, echivaleaza, sa zicem cu, f/8, 1/200, ISO 100, sau f/5.6, 1/400, ISO 100. Ce se intampla daca in timp ce soarele straluceste frumos pe cer, vrem sa facem portretul cuiva aflat in umbra unui copac ? Oare se mai poate aplica regula ? Din pacate nu, iar astfel de cazuri gasim mereu.

Deci ne trebuie o metoda de a masura lumina si a stabili expunerea corecta. Din fericire in ziua de astazi avem tot ce ne trebuie la indemana, mai concret, camera foto are incorporat in ea un instrument numit exponometru si care ne ajuta sa masuram lumina.

Exista doua categorii mari de exponometre: exponometre pentru masurarea luminii incidente si exponometre pentru masurarea luminii  reflectate.

Exponometre incidente

Acestea masoara lumina incidenta, adica lumina care ajunge pe subiectul pe care dorim sa-l fotografiem. De exemplu daca vrem sa fotografiem o persoana apropiata, putem sa masuram cu exactitate lumina care ajunge pe subiectul nostru punand exponometrul in locul unde se afla persoana si sa masuram. Foarte simplu si eficient, si mai mult de atat, foarte precis deorece se masoara direct lumina care ajunge pe subiect. Dar ce se intampla daca vrem sa pozam un peisaj frumos, cu dealuri, munti, etc. Presupun ca nu luam exponometru si ne plimbam prin peisaj pentru a masura lumina. Chiar daca acest tip de exponometru este foarte precis, are si limitarile lui practice.

Exponometre reflexive

Acestea masoara lumina reflectata de subiect, motiv pentru care sunt si cele mai des utilizate, si in plus, asa cum spuneam, orice camera foto moderna are incorporat un astfel de exponometru. Cele incorporate se mai numesc si TTL (through-the-lens) deorece ele masoara exact lumina care intra in aparat prin obiectiv, reflectata de subiectul pe care vrem sa-l fotografiem, fie ca vorbim de o persoana, un peisaj, etc.

Insa lucrurile care ne inconjoara reflecta lumina diferit, de exemplu un obiect alb reflecta mai multa lumina decat un obiect negru, motiv pentru care informatia oferita de acest tip de exponometre nu este mereu corecta si trebuie sa invatam sa le folosim in diverse situatii extreme. Dar din moment ce masoara lumina reflectata, fie a unei persoane aflate la 2m de noi, fie a unui munte aflat la 10km, acestea au avantajul ca sunt mult mai practice.

In continuare vom vorbi doar despre exponometre reflexive.

Masurarea expunerii

Din moment ce obiectele care ne inconjoara reflecta lumina in mod diferit, exponometrul stie sa faca un singur lucru, sa considere ca toata scena pe care vrem sa o fotografiem este o scena cu tonalitate medie (lucru valabil in majoritatea situatiilor) si sa o transforme in gri mediu, cu reflectanta 18%. Asa a fost invatat. Griul mediu, ca nivel de reflectanta, se afla la jumatate intre alb si negru, la aproximativ 2 stop-uri distanta de fiecare. Pentru cazurile extreme, cand scena este departe de gri mediu, trebuie sa intervenim si sa facem corectiile corespunzatoare.

Moduri de masurare a expunerii

Majoritatea camerelor foto au implementate unul sau mai multe moduri de masurarea a expunerii:

Evaluativ (Matrix) – acesta este cel mai evoluat mod de expunere, in acest mod exponometrul masoara expunerea pe intreg cadrul in idea de a obtine un gri mediu, iar in baza unui algoritm inteligent si a unei baze de date cu cazuri de expunere decide, care este cea mai corecta expunere. Unele camere foto folosesc ca informatie suplimentara punctul de focus, ajutand astfel exponometrul sa stie ce anume din scena reprezinta subiectul nostru si sa ia o decizie mult mai corecta pentru expunerea acestuia.

Center Weighted – masurarea expunerii se face pe tot cadru, dar partea centrala a cadrului are o pondere mai mare in stabilirea expunerii decat restul cadrului, undeva in jur de 70%.

Partial – in acest mod masurarea expunerii se face pe o zona restransa a cadrului, undeva in jur de 9%.

Spot – in acest mod masurarea expunerii se face pe o zona si mai restransa a cadrului, undeva in jur de 3 – 3.5%. Unele camere mai avansate masoara expunerea in jurul punctului selectat de focus, altele masoara mereu numai in zona centrala a cadrului, in jurul punctului de focus central. Acesta este un mod de masurare care se foloseste cel mai des in combinatie cu Sistemul Zonelor, un sistem de interpretare a masurarii expuneri creat de Ansel Adams.

Va sugerez sa studiati si manualul de utilizare al camerei foto pentru a afla mai multe particularitati ale sistemului de masurarea a expunerii implementat de fiecare producator, si sa experimentati cu fiecare mod de masurarea pentru a vedea cum se comporta in diverse situatii. Este foarte important sa cunoasteti comportamentul sistemului de masurarea al camerei pe care o folositi, evitand astfel cadre esuate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s